27 - Jun

20:15

TAQA Theater De Vest, Alkmaar
17.5
ORGEL FESTIVAL HOLLAND ´FUGUE PASSION´ CROSS-OVERCONCERT

´Fugue Passion`

Cross-over concert door Scott Brothers Duo (Jonathan & Tom Scott), piano en Martin Schmeding, orgel.

N.B. Dit programma gaat na de pauze verder in Grote Kerk.

Het is geen geheim meer dat de muziek van Johann Sebastian Bach altijd van generatie op generatie is gespeeld, doorgegeven en bewerkt, tot op de dag van vandaag. Robert Schumann en Max Reger hadden zo hun eigen kijk op de naam Bach en zijn muziek. En op hun beurt worden composities van Mendelssohn en Schumann weer gearrangeerd of onderwerp van componeren. Kortom dit cross-over concert loopt over van verbanden tussen componisten, composities en twee klavierinstrumenten. In de grote zaal van De Vest gebruiken Jonathan en Tom Scott hun twintig vingers om een breed scala aan klankleuren aan de piano te ontlokken. Met het klankidioom van negentiende-eeuwers als Mendelssohn, Schumann, Brahms en Reger moet dat beslist een uitbundig schouwspel worden.
Martin Schmeding zet met het Van Hagerbeer-Schnitgerorgel in de Grote Kerk een heel ander klankarsenaal in en doet dat bovendien alleen, met handen en voeten. Ontstaat hier opnieuw een feest van herkenning met de muziek van Mendelssohn, Schumann en Brahms? Dat nu ook werk van Clara Schumann is te horen, maakt het in ieder geval een tot een actueel evenement. Over cross-over gesproken.

Fugue Passion

Piano solo Jonathan Scott
Robert Schumann (1810-1856)
Fugue in d minor [Op. 72, No. 2]

Piano 4-hands Scott Brothers Duo
Johannes Brahms (1833-1897)
Variations on a Theme by Robert Schumann [Op. 23]

Piano solo Jonathan Scott
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Prelude & Fugue in f minor [Op. 35, No. 5]

Piano 4-hands Scott Brothers Duo
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Prelude & Fugue in a minor [BWV 543] (arr. Max Reger (1873-1916))

PAUZE

Martin Schmeding, Grote Kerk,  Van Hagerbeer-Schnitgerorgel

Johannes Brahms (1833-1897)
Präludium und Fuge g-Moll [WoO 10]

Clara Schumann (1819 - 1896)
Präludium und Fuge d-Moll [Op. 16, nr. 3]

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Präludium und Fuge a-Moll [BWV 543]

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Präludium und Fuge e-Moll Notre Temps [MWV U 157] (Arr.: Martin Schmeding)

Robert Schumann (1810-1856)
Sechs Fugen über den Namen B-A-C-H [Op. 60, nr. 1]
Langsam, nach und nach schneller (1) - Lebhaft (5) - Lebhaft (2)

Toelichting door Jonathan en Tom Scott

De invloed van de Fuga, met name door het werk van Johann Sebastian Bach, was van groot belang voor negentiende-eeuwse componisten. Op het programma van vanavond staan voorbeelden voor piano solo van Mendelssohn en Schumann, alsmede de monumentale transcriptie voor pianoduet (piano vierhandig) van Bach's Prelude & Fuga in A Mineur BWV 543 door Max Reger. De piano was het meest populaire instrument van de negentiende eeuw, en pianoduetten waren de meest waarschijnlijke manier voor mensen om voor het eerst grote muziek te horen, of het nu orkestrale arrangementen waren, of zelfs de orgelwerken van Johann Sebastian Bach!

Toelichting door Martin Schmeding
In het centrum van een van de meest fascinerende orgellandschappen is de stad Alkmaar gastheer van een van de belangrijkste internationale orgelevenementen: het Orgel Festival Holland. Vooral de combinatie van concerten, excursies, masterclasses, lezingen, speciale evenementen en het internationale orgelconcours staat garant voor een unieke bijdrage aan een intense culturele uitwisseling aan de hand van één van de meest fascinerende instrumenten: het orgel. De grote verscheidenheid aan thema's, stijlen en instrumenten zal leiden tot een programma, dat even interessant is en vol inspirerende momenten voor de professionele organist, onderzoekers, studenten en de verschillende publieksgroepen. In 2021 was er een bijzondere gebeurtenis: de 400e sterfdag van Jan Pieterszoon Sweelinck. Tegelijkertijd heeft de Duitse Nationale Muziekraad het orgel genomineerd als "Instrument van het Jaar". Het is voor mij dan ook een buitengewoon genoegen en een eer om tijdens dit festival in Alkmaar een bijdrage te mogen leveren aan de huldiging van deze feiten. Ik verheug mij op een week vol nieuwe perspectieven, die ons hopelijk een leidraad geven uit een tijd van crisis zonder grotere evenementen en persoonlijke ontmoetingen.

placeholder

Martin Schmeding (Germany)

placeholder

The Scott Brothers

Locatie

Canadaplein 2, Alkmaar 1811KE