CONCOURS

De jury in 2021:

Benoît Mernier (België), Michel Bouvard (Frankrijk), Martin Schmeding (Duitsland), Johannes Strobl (Zwitserland), Menno van Delft (Nederland)

De prijzen van het Orgel Festival Holland

Het Orgel Festival Holland heeft vier prijzen die aan de winnende deelnemers van het Internationaal Schnitger Orgelconcours worden uitgereikt.

Schnitger prijs (1e prijs 5.000 euro)

De eerste prijs van het concours is vernoemd naar de orgelmaker Frans Caspar Schnitger (1693-1729), zoon van de legendarische orgelmaker Arp Schnitger. Frans Caspar voerde in 1723-25, op instigatie van de pasbenoemde stadsorganist Gerhardus Havingha (1696-1753), de toentertijd zeer omstreden vernieuwing van het Alkmaarse Van Hagerbeer-orgel uit. Achter de ongewijzigde orgelkassen, ontworpen door architect Jacob van Campen, verrees toen een voor Holland geheel nieuw type instrument in Noordduitse stijl. Daarmee bewerkstelligde Schnitger de definitieve doorbraak van deze esthetiek in de Hollandse orgelbouw. Het Alkmaarse orgel is het meest gaaf bewaarde instrument van zijn hand.

Flentrop prijs (2e prijs 2.500 euro)

Cees van Oostenbrugge (1947-2008) trad in 1969 bij Flentrop in dienst als leerling-orgelmaker. In 1998 volgde hij J.A. Steketee op als directeur van het bedrijf. Tijdens zijn lange loopbaan als orgelmaker was hij betrokken bij vele belangrijke orgelrestauratie- en nieuwbouwprojecten in binnen- en buitenland, waaronder de restauraties van beide orgels in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar. Tijdens zijn directeurschap adopteerde Flentrop Orgelbouw de tweede prijs van het Internationaal Schnitger Orgelconcours, die sindsdien de naam Flentrop-prijs draagt.

Derde prijs (1.000 euro)

Izaak Kingma prijs (Publieks prijs)

Izaäk Kingma (1936-2004) was gedurende vele jaren secretaris van beide Alkmaarse orgelstichtingen: de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours en de Stichting Vrienden van het Orgel. Naast zijn loopbaan in het onderwijs was hij actief als organist in diverse kerken in Alkmaar, waaronder de Trefpuntkerk en de Remonstrantse Kerk. Vanwege zijn grote verdiensten voor de Alkmaarse orgelcultuur heeft de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours in 2004 besloten om zijn naam te verbinden aan de publieksprijs van het Internationaal Schnitger Orgelconcours dat plaatsheeft tijdens het tweejaarlijkse Orgelfestival Holland te Alkmaar.

Het concours 2021 bestaat uit de volgende rondes

Voorronde
Eerste ronde [vrijdag 18 juni en zaterdag 19 juni]
Tweede ronde [dinsdag 22 juni]
Finale [vrijdag 25 juni]

De selectie in de voorronde wordt gemaakt door Pieter van Dijk, Tjeerd van der Ploeg en Frank van Wijk.

Het protocol

Het concours wordt gedragen door een protocol waarin de procedure en regels staan beschreven.
Voor het Protocol 2019 KLIK HIER.

Van 18 juni t/m 25 juni 2021 vindt weer een editie plaats van het Internationaal Schnitger Orgelconcours op de orgels in de Grote Sint Laurenskerk en Kapelkerk in Alkmaar.

De drie concoursrondes zijn toegankelijk voor publiek.

Informatie over de festivalorgels:

Van Hagerbeer-Schnitgerorgel (Grote Kerk)
Overzicht registers Van Hagerbeer-Schnitgerorgel
Van Covelensorgel (Grote Kerk)
Mullerorgel (Kapelkerk)

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours wordt sinds 1991 georganiseerd door de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours geregistreerd onder nummer S 41240666 bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar.

Jury

placeholder
Benoît Mernier (Belgium)
placeholder
Michel Bouvard (France)
placeholder
Martin Schmeding (Germany)
placeholder
Johannes Strobl (Switzerland)
placeholder
Menno van Delft (Netherlands)