24 - Jun

12:00

Grote Kerk, Alkmaar
Gratis
ORGEL FESTIVAL HOLLAND KAASMARKTCONCERT PIETER VAN DIJK

Het Kaasmarktconcert als officieuze opening van het festival 2022.

Programmatitel 'Van Sweelinck tot Bach'

Dit kaasmarktconcert door de stadsorganist Pieter van Dijk is zo langzamerhand het officieuze openingsconcert van het Orgel Festival Holland geworden. De kerk is open voor publiek en doet dan bijna aan als een echt marktplein. Sensitieve luisteraars kunnen wellicht bevroeden dat er iets spannends aan zit te komen, iets meer dan alleen kaas. De titel van dit concert gaat over verbanden tussen het werk van vier componisten waarvan Johann Sebastian Bach de jongste is en Jan Pietersz. Sweelinck de oudste. Heinrich Scheidemann en Nicolaus Bruhns vormen de mysterieuze lijn daartussen. Hoe? Dat gaat Pieter van Dijk laten horen op twee fantastische instrumenten.

Van Covelensorgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Variaties over Allein Gott in der Höh sei ehr

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fuge A-dur [BWV 949]

Van Hagerbeer-Schnitgerorgel

Heinrich Scheidemann (1595-1663)
Fantasia in d

Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Choralfantasia ?Nun komm der Heiden Heiland?

Johann Sebastian Bach
Valet will ich Dir geben [BWV 735a]
Fantasia in C-dur [BWV 573]*

*gecompleteerd door Wim Diepenhorst

Toelichting
De vier variaties over het Glorialied 'Allein Gott in der Höh sei Ehr' van Jan Pietersz. Sweelinck inspireerde zijn Duitse studenten om over dezelfde melodie variaties te componeren.
Één van Sweelincks meest geliefde leerlingen was Henrick Scheidemann uit Hamburg. Zijn Fantasia begint met een motetachtige inleiding gevolgd door een deel waarin voortdurend echo?s optreden. Deze echo-techniek heeft hij van Jan Pieterszoon geleerd en dit element zal ook een karakteristiek element worden in de Noord-Duitse koraalfantasie zoals in Bruhns 'Nun komm der Heiden Heiland' te beluisteren is. Bruhns studeerde in Lübeck bij Dietrich Buxtehude, die ook voor de jonge Bach een groot voorbeeld was.
Een jeugdwerk waarin Italiaanse invloeden te horen zijn, is de lichtvoetige Fuga in A-dur. In Bachs bondige koraalbewerking over 'Valet will Ich dir geben' komt de cantus firmus zowel in de manuaal partijen als in het pedaal voor.
Voor zijn getalenteerde zoon Willem Friedemann vervaardigde vader Bach een heus lesboek. De Fantasia uit dit Clavierbuch die vandaag te beluisteren is, breekt helaas vroegtijdig af. Het is een vijfstemmig stuk dat prachtig in stijl gecompleteerd werd door de organist en orgeldeskundige Wim Diepenhorst.

placeholder

Pieter van Dijk

Locatie

Koorstraat 2, Alkmaar 1811GP