ORGEL FESTIVAL HOLLAND

1854003 ORGELFEST 985X197 01 DEF1

Nosferatu, de film!

Nosferatu, de film!

Dit wilt u echt niet missen: Nosferatu, de film!

Kaartverkoop explodeert

 

Vrijdagavond 19 oktober om 20.30 uur gaat het opnieuw gebeuren. Dan draait de eerste verfilming van Bram Stokers beroemde Dracula-verhaal met muziek van Franz Danksagmüller in de Grote Kerk in Alkmaar. Was deze filmvertoning tijdens het Orgel Festival Holland 2017 al een groot succes, de explosieve kaartverkoop garandeert nu al een nog groter succes.

De beroemde organist en componist Franz Danksagmüller verzorgt hierbij een live performance op het orgel. Een bijzondere beleving waarin beeld en geluid, tijd en ruimte samensmelten in de Grote Kerk van Alkmaar.

Zorg dat u erbij bent en koop een kaartje nu het nog kan!

 

Koop HIER uw kaartje

 

FILMHUIS Alkmaar

In samenwerking met

ORGEL FESTIVAL HOLLAND

 

Bekijk ook het INTERVIEW met Franz Danksagmüller en onze NIEUWSBRIEF

 

Tickets kosten €12,50 (inclusief een kopje koffie/thee vooraf en een drankje naar keuze na afloop)

Inloop 20.00 uur, aanvang film 20.30 uur.

 

500JaarGroteKerkAlkmaarDit is een project in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe uiterlijk van OFH 2019 en meer

Het nieuwe uiterlijk van OFH 2019 en meer

De nieuwe banner van het Orgel festival Holland 2019

Het Orgel Festival Holland heeft een nieuw uiterlijk. Met deze frisse uitstraling beginnen we de aanloop naar het festival in 2019.

In de Nieuwsbrief van mei 2018 is daar over deze aanloop van alles te lezen.

 

En er is meer.

adriaan hoek

Adriaan Hoek wint Grand Prix d´ECHO 2018

Opnieuw kan Adriaan Hoek een trofee aan zijn prijzenkast toevoegen. In Treviso (It) is op 28 april aan hem de eerste prijs én de publieksprijs toegekend van de 3e Internationale Grand Prix d´ECHO. Behalve dat hij een bedrag van 4.000 euro krijgt, is Adriaan uitgenodigd in de negen ECHO-steden (European Cities of Historical Organs) een concert te geven. Een prachtige geste om zijn faam als jong talentvol musicus verder te verspreiden.

De Grand Prix d´ECHO is enkele jaren geleden ingesteld door ECHO om de carrièrekansen van concourswinnaars van hun festivals te vergroten. Adriaan Hoek krijgt door deze prijs nieuwe mogelijkheden zich internationaal te ontplooien. De juryleden - de artistieke commissie van ECHO – treden daarbij graag als gastheer op in hun eigen stad. Deze gastheren zijn: Jan Willem Jansen (Toulouse), Maurizio Croci (Fribourg), Roberto Antonello (Treviso), Reinhard Jaud (Innsbruck), João Vaz (Mafra), Clemens Lucke (Freibourg), Jean Ferrard (Brussel), Magne Draagen (Trondheim) und Pieter van Dijk (Alkmaar). Het concours met drie ronden is gehouden van 24 tot en met 28 april. De tweede en derde prijswinnaars zijn respectievelijk Freddy James (Engeland), Marian Polin (Oostenrijk).

Adriaan Hoek studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten. Hij wint in 2015 overtuigend het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar met de aantekening ´Cum Laude´ en mag zich daardoor in 2016 ´The Young ECHO organist` noemen. Van zijn verrichtingen in 2015 zijn opnamen gemaakt. Op diti moment studeert hij bij Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Kijk en luister naar deze bevlogen musicus.

Finale OFH 2015 (fragmenten)

ECHO publiceert twee delen uit nieuwe reeks uitgaven

ECHO publiceert twee delen uit nieuwe reeks uitgaven

ECHO veroorzaakt langere nagalm met ECHOM

echologo

Twee exclusief uitgegeven manuscripten met klaviermuziek nu verkrijgbaar

 

Met de uitgave van twee heel bijzondere manuscripten start European Cities of Historical Organs (ECHO) in 2018 een ambitieus project: een tiendelige serie met onbekende orgelmuziek. De uitgaven worden gerealiseerd door de steden die zijn aangesloten bij ECHO. Dit zogenoemde ECHOM-project, onder leiding van Jean Ferrard als eindredacteur, wil de serie laten verschijnen tussen 2018 en 2022, twee delen per jaar.

De eerste twee delen bevatten een manuscript uit de Koninklijke Bibliotheek van Brussel met werken van Abraham van den Kerckhoven (ECHOM 1; Jean Ferrard) en het Camphuysen Manuscript uit de Bibliotheek van de Universiteit van Utrecht met zeventiende-eeuwse Nederlandse klaviermuziek (ECHOM 2; Pieter van Dijk en Frank van Wijk).

Op zaterdag 3 februari 2018 zijn beide delen feestelijk gepresenteerd in de Temple du Musée in Brussel.

Bestellen kan via Le Magazine de l´Orgue of KLIK HIER voor meer informatie.

Droom Lutherse Gemeente Alkmaar wreed verstoord

Droom Lutherse Gemeente Alkmaar wreed verstoord

Orgel Lutherse Kerk Alkmaar beschadigd

Hoe inbrekers dromen kunnen vernietigen

 

In de nacht van 14 op 15 oktober 2017 is het orgel in de Lutherse Kerk in Alkmaar zwaar beschadigd door inbrekers. Dit juweeltje uit de 18e-eeuw is een van de festivalorgels waar het Orgel Festival Holland graag mee pronkt. Maar ook de Lutherse Gemeente ziet een droom wreed uiteen spatten: het instrument was net met veel inzet gerestaureerd en klonk weer als nooit te voren: ´We waren zo trots op het resultaat. Maar nu kunnen we opnieuw beginnen´, zegt een aangeslagen ds. Bos.

Het is echt een financiele strop voor deze kleine gemeente, die tegen dergelijke schade niet is verzekerd. Nu moeten ze weer gaan sparen en daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken.

Om dit prachtige orgel weer te herstellen is volgens de laatste informatie € 45.000 nodig. De lutheranen hopen vurig dat de mensen opnieuw bereid zijn om geld te geven voor het orgel.

Dat kan door geld over te maken op:

 

NL 66 ABNA 0431022461 ten name van Evangelisch Lutherse Gemeente Alkmaar, onder vermelding van ´Herstel orgel´

 

Help mee, zodat bevlogen musici dit elegante instrument met zijn fraaie klank weer kunnen laten horen met de mooiste muziek.

Maar help vooral mee omdat de Lutherse Gemeenschap al eeuwen voor dit orgel heeft gezorgd waardoor we hier nog altijd van kunnen genieten.

 

Lees hier de andere reacties:

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit (2)

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit (2)

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit (2)

 

Twee nieuwe impressies

Achteraf is het makkelijk tegen diegenen die er niet bij waren te zeggen: je hebt wat gemist. Het heeft ook geheel geen nut, geweest is geweest. Maar vaak uit men op deze manier de eigen diep gewortelde indruk en herinnering aan mooie momenten. En het kan ook bedoeld zijn als een oprechte tip voor een volgende keer. Zo zijn ook deze twee video´s bedoeld, die het OFH heeft gemaakt tijdens het recente festival. Il Pegaso trakteerde met de geweldige muziek van Claudio Monteverdi en vooraf vertelden Maurizio Croci en Evangelina Mascardi waarom en hoe.

Het DOE-orgel was ook op het festival en Lydia Vroegindeweij legde ons vooraf uit waarom dit orgeltje en het idee erachter zo´n succes is.

 

IL PEGASO

DOE-orgel

 

De laatste tip van het OFH 2017

En over een tip gesproken: aanstaande vrijdag sluit het Orgel festival Holland 2017 definitief af met de spectaculaire toegift ´Bridges´. Daarna lonkt alweer 2019.

Vrijdag 15 september, 20.00 uur Grote Sint Laurenskerk Alkmaar. Voor kaarten KLIK HIER

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit

Het OFH blikt terug én kijkt vooruit

 
Moderne technologie

Een van de voordelen van moderne technologie is dat alles wat we doen of tegenkomen eenvoudig is vast te leggen. Met onze smartphones doen we elke dag niet anders: foto’s, filmpjes, tekstjes van wat we leuk of belangrijk vinden. Maar voor een goede concertregistratie is naast technologie toch ook nog steeds vakmanschap nodig. Het OFH heeft daarom voor het in juni j.l. gehouden Orgel Festival Holland opnieuw geïnvesteerd in het professioneel registreren van een aantal festivalactiviteiten. Daniel van Horssen van DMP-records verzorgde een reeks geluidsopnamen, Bigears maakte een complete live-videoregistratie van de concoursfinale en filmmaker Casper Steketee produceerde een reeks filmimpressies van het festival. Komende weken worden deze op onze website en op BravaTV gepubliceerd: een mooie herinnering aan een geslaagd festival.

 
Nosferatu, de film en Franz Danksagmüller

Een van de hoogtepunten van het festival was wel de film ´Nosferatu´ met een improvisatie door Franz Danksagmüller. Op de late avond om 22.30 uur - de kerk was al flink donker – werd deze geluidloze Duitse horrorfilm van Friedrich Wilhelm Murnau uit 1922 op een groot scherm vertoond. Franz Danksagmüller zorgde voor een adembenemende muzikale versterking van dit spannende verhaal gebaseerd op het boek Dracula uit 1897 van Bram Stoker. Casper Steketee interviewde Franz tijdens zijn voorbereiding en maakte er de volgende video-impressie van. Meer zien, horen en weten van Franz Danksagmüller? Kijk op ons FILMKANAAAL,

of de website van Franz Danksagmüller.

 
‘Bridges’ met Lavinia Meijer en Pieter van Dijk

Het OFH kijkt deze keer over de grenzen van het festival heen. Op vrijdag 15 september wordt als een toegift een bijzonder concert gepresenteerd: Bridges. Lavinia Meijer (harp) en Pieter van Dijk (orgel) tasten samen de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun instrument af. Voor wie graag actief luistert, is dit een aanrader. Nieuwsgierig naar de toelichting? KIJK HIER.

 

Kaarten zijn te bestellen via onze WEBSITE,

of bij DE VEST ALKMAAR.

Orgel Festival Holland presenteert 'Cathedral Mobile'

Orgel Festival Holland presenteert 'Cathedral Mobile'

Cathedral Mobile

Jacob Lekkerkerker, Alfredo Genovesi and Oene van Geel

 

ZATERDAGAVOND 17 JUNI SLOTCONCERT

AANVANG 20.15 UUR

GROTE SINT LAURENSKERK ALKMAAR

 

Cathedral Mobile is a new composition by Jacob Lekkerkerker and takes the cathedral space as its playing field. Organ sounds are amplified live and can be heard both acoustically and through speakers. This offers new possibilities to the musicians: they can change the basic sounds of the pipe organ by using techniques from the world of electronic music: loops, pitch bending, delays, etc. The composition consists of five parts, with different roles for instruments and musicians. One part of Cathedral Mobile makes use of a sample-database of pre-recorded sounds from 9 cathedral churches. The final composition however, will be an online version, to be released by the end of 2018, as a virtual cathedral of sounds. In Alkmaar, it will be performed by musicians from the world of classical music, underground, and jazz: Jacob Lekkerkerker, Alfredo Genovesi and Oene van Geel.

 

Cathedral Mobile is a composition supported by the Nicholas Berwin Charitable Trust in London.

 

Het PROGRAMMA

Minji Choi wint finale 2017

Minji Choi wint finale 2017

Minji Choi wint finale concours 2017

 

Zojuist heeft de jury bekend gemaakt dat Minji Choi het 12e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar heeft gewonnen.

De tweede prijs gaat naar Martin Riccabona en Thomas Kientz krijgt de derde prijs.

De publieksprijs is toegekend aan Minji Choi.

 

Meer informatie over de prijzen: KLIK HIER.

 

Het Orgel Festival Holland 2017 wordt gehouden van 9 juni tot en met 17 juni.

Minji Choi wint finale 2017

Minji Choi wint finale concours 2017

 

Zojuist heeft de jury bekend gemaakt dat Minji Choi het 12e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar heeft gewonnen.

De tweede prijs gaat naar Martin Riccabona en Thomas Kientz krijgt de derde prijs.

De publieksprijs is toegekend aan Minji Choi.

 

Meer informatie over de prijzen: KLIK HIER.

 

Het Orgel Festival Holland 2017 wordt gehouden van 9 juni tot en met 17 juni.

De kleine meesters en andere ongemakken

De kleine meesters en andere ongemakken

Het Internationale Schnitger Orgelconcours 2017

De Tweede ronde


‘Beknopte vormen, gemis aan persoonlijke kracht, geen mogelijkheid tot schoolvorming, oververzadiging, ondiepheid – zijn wij volledig?’ Dit vraagt Simon Vestdijk (1898-1971) zich af in zijn gelijknamige essay De grootheid der kleine meesters, waarin hij probeert de vinger te leggen op het bestaansrecht van de vele composities die misschien beter onder het stof verborgen hadden kunnen blijven. In de bundel Hoe schrijft men over muziek, staat nog een essay, waarin hij de wereld van het orgel beschrijft en vervolgens, hoe kan het anders, die van Bach en de barok. Maar vooral ook het probleem van het orgel: de statische toonvorming. Articulatie (of toucher) en tempo-nuancering zijn volgens hem dan twee manieren om dit probleem te ondervangen en de suggestie te wekken dat een orgeltoon niet statisch is.
De verzamelde muziekessays van Vestdijk, uitgegeven in 10 deeltjes, zijn zeer de moeite waard om te lezen. Behalve dat Vestdijk blijkt geeft met een zekere kennis van zaken te schrijven, geven de essays ook een mooi inkijkje in zijn tijdgebonden opvattingen.

Tijdgebonden opvattingen of niet, Vestdijk is een aardige ‘gespreks’partner. Want deze twee onderwerpen, ‘tweederangs’ stukken en articulatie, kwamen ook in mijn gedachten op toen ik afgelopen dinsdag in de Kapelkerk in Alkmaar naar de tweede ronde van het Internationaal Schnitger Orgelconcours zat te luisteren. Met repertoire dat voor het grootste deel van ‘kleine meesters’ was en een orgel waar klaviatuur en klank weinig meer met elkaar te maken hebben. Voor de kandidaten ongemakken die als vanzelfsprekend musiceren nagenoeg onmogelijk maken. Hard werken dus.

Het Christiaan Müller-orgel in de Kapelkerk heeft een fantastische heldere en omlijnde klank. Je zou verwachten dat daar een evenzo duidelijke controleerbare speelaard bij hoort. En dat nu valt tegen. De huidige klavieren zijn in 1882 door Lodewijk Ypma aangebracht, een orgelmaker die werkte vanuit een heel ander klankideaal: kort gezegd, meer lage, zachte en zoete klanken en waar een vloeiender speelervaring bij past. Bij de laatste restauratie in 2004 zijn deze klavieren gehandhaafd. Hierdoor hangen deze klavieren eigenlijk een beetje als een slappe vaatdoek onder de klank van Müller. De speler moet meer dan normaal veel moeite doen een evenzo heldere en omlijnde articulatie als de de klank te laten horen: een behoorlijk ongemak.

En dan het repertoire als tweede ongemak. ‘Muziek van virtuozen in het verwekken van oververzadiging’ zoals Vestdijk het noemt. Krebs, Hurlebusch en ook Muffat zou hij zonder meer, denk ik, onder de kleine meesters scharen: Edvar Grieg rekende hij daar immers ook toe! En de Duetto’s van Bach, ik zou zeggen fantastische muziek, maar niet te vaak en meer iets voor de studeerkamer. Hoe maak je deze muziek voor de luisteraar te verteren?

Voor een concours leverde deze combinatie in ieder geval een geweldige uitdaging op. Niet alleen het omgaan met de ‘ongemakken’, ook hoe je te onderscheiden met je eigen verhaal, want die ruimte biedt deze muziek weer wel. Fantastische keus dus van de artistieke commissie.
De zes musici kwamen ieder met verrassende oplossingen en opvattingen. Het speelniveau was hoog en allemaal wisten ze de speelaard overtuigend naar hun hand te zetten. Hierdoor werd het een moeilijke klus voor de leden van de jury, die voor hun keuze vooral gedwongen werden terug te vallen op het persoonlijke ‘verhaal’ van de musici.

En daarin was keus genoeg.

De een smolt de composities als een sonate aan elkaar, een ander zocht de ‘Franse’ taal op, een volgende liet pure wilskracht horen. Tempo-verschillen, paletten met klankkleuren, karakter- en ook risicovol spel, het was er allemaal. De uiteindelijke uitslag had dan ook anders kunnen zijn.

Met de keuze voor Minji Choi, Martin Riccabona en Thomas Kientz heeft de jury wel drie finalisten aangewezen aan wie het aan overtuiging en wilskracht niet ontbreekt. En dat belooft veel voor de finale vanavond waar alleen grote meesters vertolkt zullen worden op even zo briljante instrumenten.


Het PROGRAMMA

FINALE Internationaal Schnitger Orgelconcours 2017
Vanavond, 16 juni om 19.30 uur. Grote Sint Laurenskerk Alkmaar
Full colour projectie op groot scherm

Orgel Festival Holland presenteert 2X

Orgel Festival Holland presenteert 2X

Jeugdconcert Carnaval des Animaux

Vanavond om 19.30 uur in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar

An organ is an instrument full of animals, from the forest of pipes you can hear chirping, roaring, cackling, whistling, squeaking and singing of all the various creatures living in it. In this unconventional collaboration organist Ursula Heim and media artist Jon Wirthner convey the musical and visual characteristics of those animals celebrating carnival together. An expression of fantasy in sound, live drawing and digital animation: 'Listen to these creatures, look and the sound will be made visible.' The composition by Camille Saint-Saëns goes along with a story based on a fairytale written by Loriot, translated and narrated by Huub Ramaer.


Het PROGRAMMA

TOEGANG VRIJ. Reserveren niet nodig.

 

NOSFERATU, The movie

Vanavond om 22.30 uur als het donker wordt in de Grote Sint Laurenskerk

Franz Danksagmüller orgelimprovisatie / organ improvisation: ´Is it music? Is it sound design? These border zones in music that defy a precise definition are what I find particularly intriguing.

Het PROGRAMMA

Bestel HIER kaarten of aan de kassa van de kerk.

Reserveren niet nodig.

Orgel Festival Holland presenteert

Orgel Festival Holland presenteert

FIREWORKS CONCERT

 

Woensdagavond 14 juni om 20.15 uur verlichten Pieter van Dijk en Frank van Wijk de Grote Sint Laurenskerk op geheel eigenwijze met een echt ‘Fire-works’ concert.

Met vier handen en vier voeten kunnen Pieter en Frank het grote orgel laten horen dat je het er warm van krijgt.

 

HET PROGRAMMA

Bestel HIER uw kaarten of koop ze aan de kassa

 

Grote Sint Laurenskerk

Koorstraat 2

Alkmaar

Even geen bespiegelingen maar echte beelden

Even geen bespiegelingen maar echte beelden

De wedstrijd Muziek in Beeld

Afgelopen vrijdag 9 juni was de prijsuitreiking van de wedstrijd Muziek in Beeld. Ook hier laat het Orgel Festival Holland zien zich bij de uitwerking van het festivalthema Sound Visions niet alleen tot het orgel te beperken. Onder de bezielende leiding van Hans Tijsen, die met dit idee kwam, is deze creatieve wedstrijd waarbij de relatie tussen muziek en beeld in andere kunstvormen dan muziek zelf moest worden gegoten, samen met Artiance georganiseerd. Uit de vele inzendingen werden drie winnaars bekroond voor hun kunstwerk. De bespiegelingen over deze keuze laat ik aan de jury over: ze hebben het in een mooi verslag weergegeven. De resultaten zijn te zien op de website en in de kerk.

Het DOE-orgel op de Hout Classic

In barre weersomstandigheden is vorige week het DOE-orgel naar Alkmaar gebracht en ook tijdens het terugbrengen gisteren, waren grijs-zwarte wolken mijn uitzicht. Maar daartussen, zondagmiddag 11 juni op het festival De Hout Classic, was het echt feest met prachtig weer. Het is de eerste keer dat Cultuurpark De Hout dit festival organiseert en dan is het bijzonder dat ook het Orgel Festival Holland er gelijk bij kon zijn met het DOE-orgel. Een impressie volgt.

Il Pegaso: een prachtig concert met een ongewone aanblik

Maurizio Croci bedacht het op het laatst mogelijke moment: ik prop mijn hele ensemble op het orgelbalkon van het Van Covelens-orgel. Het leverde buitengewone curieuze beelden op. En gecombineerd met de prachtige muziek van Frescobaldi en Monteverdi was dit een avond om nooit te vergeten. Het Van Covelens-orgel met zijn unieke klank gaf als continuo de zangers een hemelse ondergrond: hun stemmen stegen tot grote hoogten. Hier alvast een kleine foto-impressie.

Het Orgel Festival Holland als muzikale droomreis

Het Orgel Festival Holland als muzikale droomreis

Het is niet de eerste keer dat de gedachte bij me opkomt hoe de wereld eruit zou zien als alle muziek ouder dan 40 jaar niet meer gespeeld zou worden. Onvoorstelbaar zou je denken, maar in de tijd van Monteverdi en Bach was dat zo en ook nu zijn er heel veel mensen die niet naar ‘oude’ muziek luisteren. Wie zich onderdompelt in het Orgel Festival Holland komt dan ook terecht in een muzikale droomwereld met realistische trekjes: best aangenaam in deze onzekere tijden.

Gistermiddag, zo rond één uur, hadden we even te maken met de barre realiteit: zes deelnemers kregen te horen dat ze niet tot de volgende ronde waren toegelaten. De anderen kunnen vooralsnog hun droom blijven najagen. Dinsdag na de tweede ronde volgt nog zo’n ‘even slikken’ moment.

Terug naar de droomreis, met de bus naar Hoorn om daar te worden ondergedompeld in een cultureel warm bad. Onder leiding van stadsorganist Mark Heerink en de concourswinnaar van 2015, Adriaan Hoek gingen we door drie eeuwen muziekgeschiedenis op bijbehorende locaties. Eerst de Oosterkerk met een orgelkas van Jonathan Bätz: een prachtig achttiende-eeuws meubel-ensemble. Het instrument daarin is echter een onvervalst industrieel negentiende-eeuws product van C.G.F. Witte. De keuze van Adriaan voor muziek van Johannes Brahms en Max Reger was dan ook een zeer goede. Op overtuigende wijze presenteerde hij ons de extreme dynamiek van instrument en muziek: een prachtige bijna schizofrene droom. In de Lutherse Kerk viel, eenmaal binnen, alles op zijn plaats. In een nagenoeg achttiende-eeuws interieur en een orgel van Pieter Müller dat nooit is gewijzigd. Met muziek van Haydn en Bach, onder andere de bijna nooit te horen Fantasia en fuga in a, bracht Adriaan ons met zijn hemels spel even buiten de realiteit. In de Koepelkerk , gebouwd in 1882, met een orgel van Maarschalkerweerd, gebruikte Mark Heerink deze negentiende-eeuwse setting voor muziek uit de vorige en deze eeuw. Opgedragen werken van onder ander Herman Strategier, Jan Raas en Daan Manneke, gaven ons een inkijkje in de muzikale sfeer van wierook en kaarslicht. Het sensuele en vloeiende spel van Mark gaf ons voldoende energie om de busreis terug naar Alkmaar te overleven.

Het Festival Openingsconcert gisteravond door het Hongaarse Concerto Armonico onder leiding van Miklós Spányi overtrof de stoutste verwachtingen. In de gastvrije ambiance van de Bibliotheek Kennemerwaard waren we door Chris Bragg al ingewijd in de soms sappige achtergronden van de concerto’s van Carl Philipp Emanuel Bach, Giuseppe Sammartini en George Friedrich Händel, maar dat het een droomavond zou worden…. Voor de pauze was ik in de opnamekamer, waar je alles tot op de millimeter hoorde. Daarna was het in de kerk zelf nog mooier. Spányi die met kistorgel en clavecimbel tegelijk dirigeerde en soleerde, werd door zijn jonge musici met een werkelijk zilverachtig mooi geluid, ondersteund. Als solist combineert Spányi een perfecte techniek met een buitengewoon soepele ritmische agogiek: ideaal voor deze virtuoze en makkelijk in het gehoor liggende concerto’s: de droom duurde voort.

Vanavond speelt de muziek van Claudio Monteverdi de hoofdrol. Deze componist is in mijn herinnering voor altijd verbonden met de mythe van Orfeo en Euridice. Dat kwam zo. Het eerste jaar van mijn studie musicologie in Utrecht was een belevenis. Met vele andere in de praktijk gegroeide oud- conservatoriumstudenten was ik begonnen aan de toen net gelanceerde verkorte opleiding en dat leverde soms irreële, verwarrende situaties op: wat zijn ze hier aan het doen en waarom? Tot het gastcollege van de dramaturg Peter te Nuyl over vernieuwende opera’s in de geschiedenis en waarom componisten daar altijd de mythe van Orfeo en Euridice voor gebruikten. Op overtuigende wijze zette Te Nuyl toen zijn visie uiteen: het is geen verhaal over het verlies van de geliefde, maar over inspiratie, het afschudden van oude veren voor nieuwe. En hier liet hij de beroemde aria uit Monteverdie’s opera horen, waarin Orfeo de onderwereld verlaat en daarbij toch omkijkt naar Euridice, terwijl hij wist dat hij haar dan zou verliezen. In twee versies: een langzame dramatische uitvoering en enerverende vrolijke. In zijn visie was de laatste de juiste. De kunstenaar Orfeo was toe aan een nieuwe inspiratiebron, een nieuw vrouwbeeld, en hij stapt vrolijk de wereld in op weg naar nieuwe dromen.

En ik begreep wat musicologie voor mij kon betekenen.

Nieuw gevonden composities van Monteverdi, nieuwe muzikale dromen. Il Pegaso onder leiding van Maurizio Croci gaat het straks laten horen in de Grote Kerk in Alkmaar om 20.15 uur.

De inleiding van Chris Bragg met Maurizio Croci begint om 19.30 uur.

Waar een orgelfestival ook over kan gaan…

Waar een orgelfestival ook over kan gaan…

De proloog van Orgel Festival Holland 2017

Waar een orgelfestival ook over kan gaan

 

Het zou me niet verbazen wanneer gisteravond een traantje werd weggepinkt. Op ontroerende wijze nam Wiesje van der Flier, neuropsychologe aan het VUmc Alzheimercentrum, ons mee in de wereld van het grote vergeten en de rol van muziek hierin. Een kristalhelder verhaal over de schimmige ziekte Alzheimer, het geheugen als hersennetwerk en de veelzijdigheid van muziek. Juist doordat we muziek op zoveel manieren beleven – voelen, zien, horen – kan dit Alzheimerpatiënten voor het moment verlichten. Ze liet er mooie voorbeelden van zien. Confronterende ook, zoals de kloktest. Alzheimerpatiënten kunnen geen klok meer tekenen en ik herinner me dat moment nog goed bij mijn moeder, ze wist echt niet meer hoe dat moest, maar liedjes van vroeger wel. De fantastische muziek van John Stanley die Frank van Wijk daarna speelde kreeg zo een heel andere lading en niet alleen voor mij.

Het verhaal van Wiesje viel in een bedding van doeltreffende woordspelingen. Geert Booij, van het Koninklijk Genootschap Fysica, verraste ons met een netwerk van woorden en spreekwoorden, waarin klanken, kleuren en getallen met elkaar in verband worden gebracht, elkaar versterken. Synesthesie is daar een voorbeeld van: klanken horen bij bepaalde kleuren of andersom. Hoe fenomenaal belangrijk blijkt de taal van muziek. Voor kunstenaars en componisten, maar ook voor dementerenden.

Maar de avond begon met de oogproblemen van Bach en Händel. Richard Zegers, oogarts met speciale aandacht voor glaucoom, het kapotgaan van de oogzenuw, gaf ons een intrigerend beeld van hoe beide klankvisionairs op latere leeftijd met verminderd zicht te maken kregen. Beiden leden aan staar en werden daar ook aan geopereerd. Wat tegenwoordig een technisch hoogwaardige ingreep is, waarbij de beschadigde lens via een minuscuul sneetje wordt vervangen door een kunstlens, werd toen de lens verplaatst of omgedraaid met behulp van een in het oog gestoken botte naald. Het resultaat was meestal, of eigenlijk altijd, dramatisch: Händel werd nagenoeg blind en Bach overleed kort daarna. Confronterend was hier dat de martelingen waar Bach en Händel aan overgeleverd werden, nu nog steeds in Afrika plaatsvinden: het getoonde filmpje liet daar weinig twijfel over bestaan. Ik zal u de details besparen.

Bleven we als luisteraars nu onthutst achter? Integendeel, de geweldige muziek van Bach, het prachtige koraalvoorspel ‘Vor deinen Thron tret ich hiermit’ en van Händel, de ouverture uit Music for the Royal Fireworks, bracht alles in balans of: wat het Orgel Festival Holland aan emoties teweeg kan brengen.

Zaterdagavond 10 juni 20.15 uur is nog meer muziek te horen van Händel. Nu de beroemde orgelconcerten, zonder gruwel, maar wel virtuoos.

De spanning stijgt

De spanning stijgt

Ontvangst concoursdeelnemers

12e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2017

 

Het 12e Internationale Schnitger Orgelconcours in Alkmaar had gisteren niet stormachtiger kunnen beginnen. Terwijl de wind om de Grote Sint Laurenskerk gierde, takken van de bomen werden gerukt en zwarte wolken de lucht donker kleurden, verzamelden de 12 deelnemers van het concours zich, vanuit alle windstreken komend, in de spaarzaam verlichte ruimte van het schip.

Het is een bijzonder moment om deze jonge musici, verwachtingsvol, beetje gespannen ook wel, bij elkaar te zien. Sommigen kennen elkaar al, uit hun studietijd, van het kennismakingsweekend of van andere festivals. Twee waren er vorige keer ook al bij en gaan het nog een keer proberen. In de sfeervolle consistoriekamer krijgen ze alle informatie die nodig is om de eerste ronde goed te laten verlopen. Wanneer en waar ze kunnen studeren, hoe het protocol werkt, bij wie ze terecht kunnen als er bijzonderheden zijn, het gloednieuwe festival programmaboekje en natuurlijk de toekenning van het deelnamenummer. De trekking gaat gewoon met papieren formulieren in een mandje: simpel, betrouwbaar – we zijn er allemaal bij - en lekker ouderwets.

Wij weten nu wat ze precies gaan spelen in de eerste ronde, maar dat blijft nog even een verrassing. Wie wanneer speelt blijft ook geheim.

Als alles is besproken en alle vragen zijn beantwoord, vertrekken ze weer, 12 bijzondere, verschillende, aparte persoonlijkheden, maar zonder uitzondering talentvolle musici, de bulderende storm in. Vanaf nu moeten ze het alleen doen, vertrouwen op hun eigen kunnen, energie, inspiratie en natuurlijk een beetje geluk. En ook niet onbelangrijk: wat vindt de jury ervan.

Nieuwsgierig geworden, de spanning willen voelen? Ik zou zeggen, kom luisteren en aanmoedigen, want dat helpt. Het begint a.s. vrijdag 9 juni om 16.00 uur en zaterdag, na 12.00 uur is de eerste uitslag.

25,15,0,50,0
25,600,60,1,1500,1000,30,2000
90,300,1,0,12,25,50,0,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,0,30,15,5,0,0,0,3,0,0
Steun ons
Victorie Fonds
Prins bernard fonds
Flentrop
Rabobank
De Vest
Taqa cultuurfonds
Afas
VSBfonds
Vrienden vh orgel
Marcelis
Genootschap Physica
Ziekenhuis
Klop Orgelbouw
Bylandt
Fam. Bakker
Gem. Alkmaar
Berch Heemstede
DMP
Lijst2017
Artiance
Ruys
Dioraphte

Aanmelden Nieuwsbrief

Abonneren op de nieuwsbrief?

Vul onderstaand uw naam en e-mailadres in.
 

Deze website gebruikt cookies om het gebruik ervan voor u te optimaliseren.
Lees meer over hoe cookies op deze website worden ingezet en hoe deze door u in- of uitgeschakeld kunnen worden: cookie beleid
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het gebruik van deze cookies.
Akkoord