De stilte voor de storm

De stilte voor de storm

04-Jun-2019

Ton Veltkamp

Ja, zo voelt het wanneer je op een zondagmiddag in een verlaten en volkomen stille Grote St. Laurenskerk wacht op de 5e kandidaat van het orgelconcours. Hij is een van de vijf die dit weekend komt kennismaken met de beide orgels in de kerk en dat van de Kapelkerk. Je zou een muis kunnen horen trippelen en dat gebeurt niet vaak in de Grote St. Laurenskerk. Hij meldt zich precies op het afgesproken tijdstip, natuurlijk. Want zo?n kans laat je niet liggen, tenzij je van zeer ver moet komen. Het kandidaten kennismakingsweekend is een gewaardeerde traditie dat plaats vindt een aantal maanden voor aanvang van het orgelconcours.

Als een van de tijdelijke poortwachters van de kerk was het een voorrecht om de kandidaten dat weekend te ontvangen en, vooral, te beluisteren. Zit de winnaar hier wellicht tussen? Indrukwekkend is het allemaal wel, zeer goed voorbereid, studiefreaks ongetwijfeld maar toch allemaal zeer ontspannen, het klinkt al professioneel, uitzoeken van registraties hoeven ze zo te horen niet meer te leren. Toch zal de jury straks de verschillen moeten waarderen. Slim dat ze zichzelf tegenwoordig ook opnemen en terugluisteren want iedere organist kan je vertellen hoe het geluid bij de meeste orgels heel anders klinkt aan de speeltafel dan in de kerk. En in die eenzame stilte kun je dan heerlijk schaven aan het orgelfestival draaiboek; is alles nu goed geregeld? Zo?n festival is net als de bekende ijsberg; het publiek ziet 10% terwijl daarachter 90% organisatie verborgen is (en dat is maar goed ook).

Elk kennismakingsweekend begint met een uitvoerige introductie van Pieter en Frank op de orgels van de Grote St. Laurenskerk. Op zich is zo?n introductie al een omreis waard; nooit geweten bijvoorbeeld dat het van Covelen?s orgel (1511) het eerste orgel in Nederland was waar de orgelregisters individueel tot horen konden worden gebracht. Dit was maar een van de vele weetjes waar Frank lustig mee strooide. Opvallend dat slechts 1 kandidaat zo slim was om hiervan direct aantekeningen te maken, die komen later tijdens het concours zeker van pas, en dan begin je toch met een kleine voorsprong. Ook Pieter liet zich niet onbetuigd en vertelde vol overtuiging welke register combinaties niet echt goed werken op deze instrumenten. Ik zou zijn aanbevelingen direct genoteerd hebben. De andere kandidaten hadden meer een houding van ?wanneer mogen we nu eindelijk zelf spelen?? Ook dat is natuurlijk heel begrijpelijk, zeker wanneer je deze instrumenten ziet en hoort.

Op vrijdag 21 juni geeft de eerste kandidaat om 16:00 uur de aftrap van een hopelijk vlekkeloos verlopend orgelfestival.