De Nieuwe Bach

De Nieuwe Bach

12-Jun-2019

Hans Steketee

De Nieuwe Bach, een uniek samenwerkingsproject tussen Moskou, Amsterdam en Alkmaar.

Het programma 'De nieuwe Bach' bestaat uit een unieke selectie muziekstukken van de grote componist, bewerkt voor ongebruikelijke combinaties van instrumenten zoals klassieke saxofoon, zang en strijkers, begeleid door orgel. Dat geeft de muziek een onverwachte en verfrissende klank.
Het feit dat deze door kinderen ten gehore worden gebracht, maakt het programma meer toegankelijk voor het hedendaagse, vooral jonge publiek, en helpt de barrières tussen de eeuwen te overbruggen.
Dit project is een unieke culturele uitwisseling van Stichting Bevordering Jong Talent in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, Stichting Orgel Festival Holland en de Gnessin Special School of Music in Moskou. De jonge organisten komen speciaals uit Moskou om samen met hun begaafde Nederlandse leeftijdsgenoten, studenten van de Sweelinck Academie (de nationale opleiding voor jong toptalent van het Conservatorium van Amsterdam), het programma De nieuwe Bach te uitvoeren.

Concerten: Zaterdag 29 juni in de Hartebrugkerk, Leiden (15:00 uur) Zondag 30 juni in de Lutherse Kerk, Den Haag (15:30 uur)

Programma:
J.D. Michat
Back to Bach voor altsaxofoon en orgel
J.S. Bach
Triosonate in c klein [BWV 526] orgel solo
Bach / Gounod
Ave Maria voor stem, altviool en orgel
J.S. Bach
Sonate voor viool en piano in C klein [BWV 1017] Largo en Allegro
J.S. Bach
Air in G voor saxofoon sopraan en orgel
F. Mendelssohn
Sonata in d minor [N6 op.65] orgel solo
J.S. Bach
'Aus Liebe will mein Heiland sterben' uit Matthäuspassion [BWV 244] voor stem en orgel
J.S. Bach
Orkestsuite nr.1 in C groot, BWV 1066 arr. voor orgel (vierhanden), saxofoon, viool, altviool: Forlane, Courante, Menuet 1 & 2, Bourree 1 & 2

Kaarten: Volwassene 12,50 euro;  Kind 7,50 euro
https://sbjt.org/blog/projects/de-nieuwe-bach/
https://www.facebook.com/events/798080683925889/

Het project
Het doel van dit project is om samenwerking te bevorderen tussen Russische en Nederlandse jonge talenten (kinderen 14-18 jaar oud) zodat ze op een internationaal niveau van elkaar kunnen leren en gezamenlijk spelen zonder elkaars taal te beheersen. Vier uitzonderlijk getalenteerde jonge organisten, studenten van de beroemde Gnessin Special School of Music in Moskou, nemen deel aan het orgel Festival Holland 2019 dat plaats vindt van 21 tot 28 juni in Alkmaar. Na afloop van een intensieve week van masterclasses spelen ze op grote podia een gezamenlijk programma met hun begaafde Nederlandse leeftijdsgenoten, studenten van de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor jong toptalent van het Conservatorium van Amsterdam.