De raamvertelling van een symposium

De raamvertelling van een symposium

24-Jan-2019

Hans Steketee

In 2019 is het 300 jaar geleden dat de orgelbouwer Arp Schnitger is overleden. Voor het Orgel Festival Holland een goede reden juist aandacht te schenken aan zijn minstens zo geniale zoon Franz Caspar Schnitger. Hij bouwt immers in 1725 in de oude kassen van Van Hagerbeer het orgel, dat nu al jaren de kern van dit festival is. In het symposium 'De betere Schnitger?' zullen genoeg verhalen over dit fraai bewaarde instrument te horen zijn, waarover later meer.

Het symposium wordt omlijst door twee concerten met aandacht voor componisten die aan Schnitger en zijn orgels zijn te verbinden. Gerben Gritter en Cees van der Poel zullen in het lunchconcert de klankvoorstellingen van minder bekende toonkunstenaars als Vincent Lubeck, Georg Böhm, Jacob Wilhelm Lustig en Johann Nikolaus Hanff opnieuw vertellen, waarbij ze hun eigen inzichten zeker niet zullen verbloemen.
´s-Avonds gaan Martin Böcker en Krzysztof Urbaniak nog een stapje verder. Naast de muzikale ideeën van veelal nog minder gehoorde musici als bijvoorbeeld Hans Kotter, Balthasar Resinarius en Mikolaj Zielensky wagen zij zich ook aan een aloude improvisatiekunst: het intavoleren. Hoe gaat dit op ons overkomen via de ´Schnitger´ en de ´Van Covelens´?