De Repertoirlijst van het concours

De Repertoirlijst van het concours

17-Dec-2018

Hans Steketee

Werken van vier componisten en een eeuwenoud manuscript zijn het materiaal waarmee de deelnemers hun creativiteit en vakmanschap kunnen gaan laten horen. Uit het onlangs door Pieter van Dijk en Frank van Wijk uitgegeven Camphuysen Manuscript (ECHOM) is de jury van de voorronde benieuwd naar een uitvoering van drie variaties over de fraaie melodie Daphne. De muziek van Jan Pietersz. Sweelinck is deze keer exclusief gereserveerd voor het Van Covelensorgel en staat op het programma in de eerste ronde en de finale. Dietrich Buxtehude?s canzona?s klinken in de tweede ronde op het Mullerorgel van de Kapelkerk. Zijn Preludium in e staat op het lijstje van de voorronde. Als hommage aan de dit jaar overleden organist en componist Piet Kee krijgt zijn Gedenck-Clanck?76 in de finale een prominente rol. De absolute hoofdrol in dit concours is voor Johan Sebastian Bach. Zijn muziek is in alle ronden vertegenwoordigd en bijna alle vormen uit zijn oeuvre komen aan bod.

Er is nog iets bijzonders aan deze repertoirelijst. Naarmate het concours vordert neemt de keuzevrijheid voor de deelnemers toe. In de voorronde en de eerste ronde speelt iedereen hetzelfde. Vanaf de tweede ronde is er al meer keus en voor de finale kan het zomaar gebeuren dat geen van de finalisten hetzelfde speelt. Dat geeft de kandidaten de kans door persoonlijke voorkeuren het beste van hun kunnen te laten horen en wordt het voor de jury en het publiek een stuk spannender en aantrekkelijker.

Van Lüneburg naar Hamburg is volgens Google Maps tegenwoordig tien en half uur lopen. Dat zal omstreeks 1700 zeker niet minder zijn geweest. Toch heeft Bach, toen hij in Lüneburg studeerde, regelmatig deze tocht gemaakt om naar Johann Adam Reincken in de Katharinenkirche te gaan luisteren, gefascineerd als hij was door diens spel en het grote orgel. Alkmaar ligt voor de meesten van ons ook niet naast de deur, maar als we een voorbeeld nemen aan Johann Sebastian moet dat geen belemmering zijn. Aan zijn muziek en de Alkmaarse orgels zal het niet liggen.