Alle ruimte voor ECHO in Grote Kerk Alkmaar

Alle ruimte voor ECHO in Grote Kerk Alkmaar

27-May-2020

Hans Steketee

Het begin van een bijzondere serie online-concerten.

Zaterdag 6 juni, 19:00 uur Zonlicht glijdt langzaam de lege stille ruimte van de Grote kerk binnen. Het tast zijn weg af over de grafzerken, langs pilaren, fonkelt even kort op een orgelpijp en gaat weer verder. Hier en daar komt het wat spullen tegen die achteloos achtergelaten lijken, een herinnering aan vervlogen activiteiten. Het coronavirus schept ook hier rust en ruimte, ideale omstandigheden voor de echo's van orgelklanken.

Zaterdag 6 juni wordt het uitgezonden om 19:00 uur, een eerste concert van een unieke reeks door de leden van ECHO (European Cities of Historical Organs). Beroemde historisch orgels vanuit heel Europa zullen zich dan laten horen, waaronder het Alkmaarse Van Hagerbeer-Schnitgerorgel. Zaterdag 16 mei j.l. werden in Alkmaar hiervoor de opnamen gemaakt. Victor Baena, Frank van Wijk en Pieter van Dijk speelden werken van Jan Raas, Willem de Fesch, Piet Kee en Johann Sebastian Bach. Het opnameprogramma werd met een strakke regie uitgevoerd. Pas als de een van de speeltafel was verdwenen, kwam de ander tevoorschijn. Cruciale rol speelde de krakende wenteltrap, die als vanzelf aangaf of de weg vrij was. Bij het passeren in de kerk liep iedereen als in een barokdans sierlijk om elkaar heen, met gepaste afstand, dat wel. De beeld- en geluidregistratie werd gedaan door de vertrouwde specialisten Casper Steketee en Daniel van Horssen. Voor veilige hulp bij het registreren werd het thuisfront ingeschakeld, met dank aan Lisette, Elina en Annelotte.

Terwijl buitenom de kerk de Alkmaarders massaal van de zon genoten en over de markt flaneerden, werd binnen in opperste concentratie mooie muziek gemaakt. Muziek die straks - als een echo - gaat klinken en waar iedereen op 6 juni om 19:00 uur naar kan luisteren.

Het Youtubekanaal is inmiddels bekend:https://www.youtube.com/channel/UCQCED3StqjjjMwoffK2FxJw
Via Facebook: https://www.facebook.com/sogehtsaechsisch/