Finalisten bekend

Finalisten bekend

25-Jun-2019

Hans Steketee

Vittorio Vanini, Freddie James en Victor Baena de la Torre zijn de finalisten van 2019

Kletsnatte toetsen, smorende trompetten, hete wind, de tropische temperaturen maken de halve finale van het Internationaal Schnitger Orgelconcours bijkans tot een hellevuur. De cynicus zou zeggen, een ideale situatie voor de strijd. Wie onder deze omstandigheden kan presteren heeft wat in zijn mars. En het moet gezegd, de zes deelnemers waren wat dat betreft volledig aan elkaar gewaagd.

De jury had de taak drie finalisten aan te wijzen en hun keuze viel op Vittorio, Freddie en Victor.

Het repertoire van de halve finale dwong de deelnemers te opereren op een smal en glad muzikaal parcours. De canzones van Dietrich Buxtehude en de fughetta's en toccata's van Johann Sebastian Bach - alles zonder voeten - zijn toonschilderijtjes op de vierkante centimeter. En het transparante Müllerorgel gecombineerd met heldere en lichte akoestiek van de Kapelkerk laat geen enkele misser toe, niets is te verhullen.

De keus was desondanks niet eenvoudig.

Vrijdagavond 28 juni om 19.30 in de Grote Kerk in Alkmaar wordt de finale gespeeld. Dan krijgen de deelnemers te maken met een ander fenomeen: de strijd is voor het publiek op een levensgroot scherm te volgen.