Opening van het festival

Opening van het festival

23-Jan-2019

Hans Steketee

OFH 2019 hét spannendste orgelfestival in Holland, hét programma
Echte musici spelen geen stukken, ze vertellen verhalen. Verhalen over passie, vreugde, verdriet, ontroering. Ze nemen de luisteraars mee, onttrekken hen even aan de dagelijkse beslommeringen. Dat maakt het programma van Orgel Festival Holland 2019 elke keer weer spannend: wat voor verhalen gaan de speciaal uitgenodigde musici vertellen met hun spel, hun woordkeus, hun voordracht.
Echte musici kunnen ook luisteren, naar verhalen van anderen, naar verhalen van de concoursdeelnemers. Maar hoe doen ze dat en waar gaat het ze om?
Misschien is dit korte interview met Bernard Foccroulle een begin van een antwoord?.. [VIDEOCLIP]

Het kaasmarktconcert op de vrijdagmiddag is al edities lang de officieuze start van het festival. Terwijl de deelnemers zich voorbereiden op de eerste ronde die dag, neemt Pieter van Dijk ons mee in de Franse verhalen van Johann Sebastian Bach. Bach heeft niet veel van de wereld gezien. Naast Lüneburg en Hamburg beperken zijn reizen zich grofweg tot het gebied tussen zijn geboorteplaats Eisenach en Dresden. Maar hij weet wel degelijk wat er in de muzikale wereld omgaat. Zijn bibliotheek bevat manuscripten en drukken van tal van Europese componisten, van Palestrina tot tijdgenoten. Zo bestudeert hij de muziek van Fransen als Francois Couperin, André Raison, Jacques Boyvin, Charles Dieupart en Nicolas de Grigny en verwerkt hun stijl op geheel eigen wijze in zijn composities. Dat belooft een bijzondere voorstelling: een nuchtere Hollander uit de twintigste eeuw die het verhaal van een Frans beïnvloede Bach vertelt.

Het verhaal van het openingsconcert op de zaterdagavond, als de spanning van de eerste ronde weer een beetje is weggeëbd, blijft een verrassing. De vertellers, het Salvator Chapel Choir van de universiteit van St-Andrews onder leiding van Clair Innes-Hopkins (Schotland) en de Brusselse musicus en componist Bernard Foccroulle beraden zich op een muzikaal schijngevecht. Eigentijdse taalconstructies tegenover oude vocale verhaaltradities, het wordt een beslist een spektakel, een festivalopening waardig. En met muziek van Bernard Foccroulle, Johannes Ockegem, Orlando di Lasso, Heinrich Scheidemann, Michael Pretorius, Bach en Buxtehude als inzet, worden bijna alle wensen vervuld.