Het Wilhelmus uit 1650

Het Wilhelmus uit 1650

01-May-2020

Hans Steketee

Pieter van Dijk op het Van Covelensorgel in de Grote Kerk van Alkmaar

Als we al de illusie hadden van een maakbare toekomst, dan is deze door het coronavirus tot een minimum teruggebracht. De wereld lijkt even tot stilstand te zijn gekomen. Maar tot rust? Gedwongen thuis te zitten, zijn we op de sociale actiever dan ooit en online faciliteiten als video-vergaderen en live-uitzendingen worden massaal benut. Kunnen we niet ergens naar toe, dan halen we het naar ons toe. Het moment zelf blijft maakbaar.

En dan kun je de mooiste dingen tegenkomen en ontdekken wat een bijzondere objecten er bestaan. In de Grote Kerk in Alkmaar bijvoorbeeld, daar hangt het oudste bespeelbare orgel van Nederland. Dit prachtige instrument, gemaakt in 1511 door Johannes van Covelens, heeft geen last van virussen. Oorlogen, branden, epidemieën, economische recessies, het heeft het allemaal overleefd en brengt nog steeds zijn meer dan 500 jaar oude geluid voort.

Aanstaande maandag 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en wordt het Wilhelmus gezongen. In Alkmaar speelt stadsorganist Pieter van Dijk om 19:00 uur een bijzondere versie van ons volkslied, waarvan de melodie eeuwen ouder is, die uit het zogenoemde Leningrad-manuscript uit circa 1650.

Het is bijna een spirituele ervaring om een eeuwenoud lied, gespeeld met 500 jaar oud geluid te kunnen horen en zien via moderne technieken, gewoon thuis op de bank. En iedereen kan meeluisteren.

Maandag 4 mei, om 19:00, op de Facebookpagina van de Grote Kerk Alkmaar: https://www.facebook.com/grotekerkalkmaar

Een voorproefje horen? Op Koningsdag klonk het Wilhelmus zo: https://youtu.be/A00tpAOueec