MUSICIAN

Freddie James (Verenigd Koninkrijk 1990)

begon zijn muzikale loopbaan als koorjongen in het koor van de Southwark Cathedral. Daarna was hij leerling organist van Croydon Minster en assistent-organist van de Sint Nicolaasbasiliek, Amsterdam. Hij was toen student aan het St John´s College in Cambridge, waar hij als begeleider dagelijks werkte met het wereldberoemde koor van de universiteit in een druk programma van diensten, concerten, rondleidingen, opnames en uitzendingen. Hij reisde met het koor langs locaties over de hele wereld, waaronder Japan (Suntory Hall, Tokyo, Tokyo Opera City), de VS, Duitsland, Nederland en Denemarken. Hij werkte mee aan radio-uitzendingen en aan een opname voor Chandos met werken van Thomas Tomkins. Zijn bijdrage aan deze opname werd geprezen door Fiona Maddocks in the Guardian: ´Freddie James ... is een naam om in de gaten te houden´. Hij was vervolgens organist van de Christuskirche, Stuttgart en is momenteel organist van de kerk van St. Peter en Paul, Oberwil, in Basel. Freddie heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder tweede prijzen op de Grand Prix d'ECHO-competitie in Treviso in 2018 en de Agati Tronci-competitie in Pistoia in 2016. Hij was finalist op de Hofhaimer-competitie in Innsbruck in 2016 en de Buxtehude-competitie in Lübeck in 2018. Hij ontving alle prijzen in de Fellowship-examens van het Royal College of Organists, een beurs van de Nicholas Danby Trust, de WT Best-prijs van de Worshipful Company of Musicians en een beurs van de onderzoeksraad voor kunst en geesteswetenschappen. In 2019 won hij de derde prijs van het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar.

started as a chorister at Southwark Cathedral, and after leaving the choir, he held positions as organ scholar at Croydon Minster and assistant organist at the St Nicolaas Basilica, Amsterdam. He was then organ scholar at St John?s College, Cambridge, where, as an undergraduate, he worked on a daily basis with the college?s world famous choir, which he accompanied in its busy programme of services, concerts, tours, recordings and broadcasts. With the choir, he performed in a range of venues around the world, including in Japan (Suntory Hall, Tokyo, Tokyo Opera City), the USA, Germany, the Netherlands and Denmark, on a number of radio broadcasts, and on a recording for Chandos of works by Thomas Tomkins. His contribution to this recording was praised by Fiona Maddocks in the Guardian: ?Freddie James... is a name to watch?. He was subsequently organist of the Christuskirche, Stuttgart, and is currently organist of the Church of St Peter and Paul, Oberwil, in Basel.
Freddie has won a number of prizes including the second prizes at the Grand Prix d'ECHO competition in Treviso in 2018 and the competition Agati Tronci in Pistoia in 2016. He was a finalist at the Hofhaimer competition in Innsbruck in 2016 and the Buxtehude competition in Lübeck in 2018. He was awarded all the prizes in the Fellowship exams of the Royal College of Organists, a scholarship from the Nicholas Danby trust, the WT Best prize by the Worshipful Company of Musicians and a scholarship by the Arts and Humanities research council.